Soorten beugels

Er bestaan talloze beugels om de meest uiteenlopende gebitsproblemen te behandelen. Afhankelijk van uw gebitsproblemen bekijken we welke beugel voor u de beste oplossing is. Natuurlijk bespreken we dit eerst altijd samen, voordat we daadwerkelijk tot actie overgaan. Hieronder vindt u in ieder geval een globaal overzicht van de soorten beugels die vaak voorkomen:

Aktivator

Een aktivator wordt ook wel een blokbeugel genoemd. Deze beugel dient er voor om de kaakstand te corrigeren, bijvoorbeeld bij een grote overbeet. Vaak heeft dit een gunstige uitwerking op de liprelatie en het gezichtprofiel. Behandelingen met een aktivator werken alleen bij kinderen die nog groeien en (uiteraard) de beugel goed dragen. Na het dragen van de beugel worden de tanden en kiezen rechtgezet en met elkaar in contact gebracht met een vaste beugel.

Plaatbeugel

Een plaatbeugel is een uitneembare beugel en wordt meestal alleen gemaakt voor de bovenkaak. Verschillende problemen (diepe beet, kruisbeet) kunnen hiermee worden (voor-)behandeld.

Buitenboordbeugel

Een buitenboordbeugel wordt vaak gebruikt om ruimte te maken in de bovenkaak. Soms wordt de buitenboordbeugel naast een aktivator of een vaste beugel gebruikt. In alle gevallen hoeft een buitenboord beugel niet overdag te worden gedragen; dat is voor veel patiënten vaak een geruststelling.

Vaste beugel

Een vaste beugel, ook wel blokjesbeugel/slotjesbeugel genoemd, bestaat uit een draad die brackets (die op de tanden en kiezen worden gezet) met elkaar verbindt. De vaste beugel wordt gebruikt om tanden en kiezen recht te zetten of te verschuiven, door middel van het plaatsen van steeds dikkere draden tijdens de controles. Tijdens de behandeling is het heel belangrijk om goed te blijven poetsen. Daarnaast schrijven we vaak elastiekjes voor, die gedurende de behandeling gedragen moeten worden. Ook wordt het eten van harde dingen zeker afgeraden, maar zoals bij alle beugels krijg je bij ons uitgebreide eet- en drinkinstructies wanneer de beugel geplaatst wordt.

Aligners

Sinds enige tijd werken wij met het aligner systeem van SureSmile. Dit zijn doorzichtige kapjes die gemiddeld elke 14 dagen vervangen worden. Met speciale software wordt een digitaal behandelplan gemaakt, wat er voor zorgt dat we vooraf het eindresultaat al kunnen laten zien. Bij elke nieuwe aligner zullen de tanden geleidelijk in de gewenste stand komen. Steeds meer patiënten behalen mooie resultaten met dit systeem.

Lees hier meer informatie over de behandeling bij Orthodontiepraktijk Hardenberg.

biele navigatie